VACCINATION AV ILLER

Illrar behöver vaccineras mot den livshotande valpsjukan. Om ni ska resa utanför Sverige är det krav på att illern är vaccinerad mot rabies.

Vaccin mot valpsjuka

Valpsjuka orsakar svår luftvägsinfektion och har hög dödlighet. De första symtomen är nedsatt aptit, ruggig päls, förtjockad hud på huvudet och sekret från nos och ögon. Senare ses skorpor och förtjockning av huden runt ögon, mun och på tassarna. Ibland kan krampanfall förekomma.

 

Smittan utsöndras via sekret från ögon och nos och smittar genom direkt kontakt med sjuka djur, genom aerosol (det vill säga mikroskopiska partiklar med viruset som svävar i luften) och kan vid fuktig väderlek också spridas vidare genom att viruset överlever på material i omgivningen.

 

Det finns inte något vaccin utvecklat specifikt för illrar, men det går att med god effekt använda vaccin som är avsett för minkar. Vaccinet är ett så kallat licenspreparat, vilket innebär att vi behöver ansöka hos Läkemedelsverket om tillstånd att få använda det, innan vi kan beställa hem vaccinet.

 

Kontakta oss i god tid om du vill vaccinera din iller så att vi hinner beställa hem vaccinet.

 

Allergisk reaktion mot valpsjukevaccin

Det är ovanligt, men en del illrar kan få en allergisk reaktion mot valpsjukevaccinet. Därför får illern vara kvar hos oss en halvtimme efter vaccinationen – skulle det visa sig att illern reagerar på vaccinet kan vi hjälpa den snabbt.

 

Krav på rabiesvaccin för din iller vid utlandsresa

Om du ska resa med din iller behöver den ha ett pass och även vaccineras mot den dödliga virussjukdomen rabies. Sverige har inte haft några rapporterade rabiesfall på över 100 år, men på grund av förekomsten hos vissa vilda djur i andra länder finns risken att sjukdomen kommer tillbaks hit. Därför måste illern vara vaccinerad före utlandsresan för att få komma in i Sverige igen.

 

Tänk på att rabiesvaccinet kan ha olika giltighetstid i olika länder. 

Illrar kan vaccineras med vaccinet Nobivac Rabies Vet från tillverkaren Intervet. Illern kan vaccineras tidigast vid 12 veckors ålder. Grundvaccinationen är en spruta och revaccination måste sedan ske årligen för att hunden ska ha skydd mot sjukdomen.

 

Kontakta oss

 

Vi svarar så fort vi kan på e-post som skickas via det här formuläret. Tidsbokning sker endast via telefon.

 

Ring oss på 08-80 84 01 om...

  • ditt ärende är brådskande
  • du behöver rådgivning
  • du vill boka tid hos oss 

Stockholms Djurklinik

Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark