VACCINERA ILLER

Illrar behöver vaccineras mot valpsjuka som orsakar svår luftvägsinfektion med hög dödlighet. De första symtomen är nedsatt aptit, ruggig päls, förtjockad hud på huvudet och sekret från nos och ögon. Senare ses skorpor och förtjockning av huden runt ögon, mun och på tassarna. Ibland kan krampanfall förekomma.

Smittan utsöndras via sekret från ögon och nos och smittar genom direkt kontakt med sjuka djur, genom aerosol (det vill säga mikroskopiska partiklar med viruset som svävar i luften) och kan vid fuktig väderlek också spridas vidare genom att viruset överlever på material i omgivningen.

Det finns inte något vaccin utvecklat specifikt för illrar, men det går att med god effekt använda vaccin som är avsett för minkar. Vaccinet är ett så kallat licenspreparat, vilket innebär att vi behöver ansöka hos Läkemedelsverket om tillstånd att få använda det, innan vi kan beställa hem vaccinet.

Kontakta oss i god tid om du vill vaccinera din iller så att vi hinner beställa hem vaccinet.
Om du ska resa med din iller behöver den ha ett pass och även vaccineras mot rabies. Illrar kan vaccineras med vaccinet Nobivac Rabies vet från tillverkaren Intervet. Illern kan vaccineras tidigast vid 12 veckors ålder. Grundvaccinationen är en spruta och revaccination måste sedan ske årligen för att bibehålla sin giltighet.

Trevligt att du valt att kontakta oss

Vi tar inte emot bokningar online, ring oss för rådgivning och bokning!

Stockholms Djurklinik
Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark