PASS FÖR HUSDJUR: KATT, HUND OCH ILLER

Vad kul att du och ditt djur ska iväg och resa tillsammans! Går resan till ett EU-land eller till Norge är det dags att skaffa pass till din fyrfota vän. Om din hund/katt/iller ska följa med på resor utanför EU är passet bra att ha om ni planerar att återvända till Sverige.

 

Detta behöver vi för att kunna utfärda pass till ditt husdjur

För att vi ska kunna utfärda ett pass behöver ditt djur vara id-märkt med ett ISO-mikrochip under huden. Mikrochippet fungerar som ett personnummer för ditt djur och är nödvändigt för att vi ska kunna intyga att det är just ditt djur som har fått de vaccinationer och behandlingar som förs in i passet. Även läsliga tatueringar som är gjorda innan den 3 juli 2011 är godkända.

 

För de flesta resor utanför Sveriges gränser krävs en giltig rabiesvaccination, undersök vad som gäller för ditt djur och din planerade resa på jordbruksverkets hemsida. Passet brukar utfärdas i samband med att djuret får sin första vaccination mot rabies. För att kunna utfärda ett pass kontrollerar veterinären djurets identitet, signalement och andra uppgifter som krävs. Djurägarens uppgifter förs också in i passet som ni får med er hem efter besöket hos oss.

 

Påbörja förberedelser inför utlandsresan i god tid

  • Ta kontakt med ambassaden i landet ni ska åka till för information om specifika införselregler.
  • Kontakta veterinärmyndigheten i landet ni ska åka till för att ta reda på vilka regler som gäller om ni ska resa utanför EU.
  • Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask.

Jordbruksverket har utförlig information om de krav som ställs i samband med utförsel av djur från Sverige.

Detta gäller för inresa i Sverige

Införsel till Sverige regleras av Jordbruksverket.

Stockholms Djurklinik

Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark