ÖGONUNDERSÖKNING AV HUND, KATT OCH ANDRA HUSDJUR

Vi undersöker och behandlar ögonproblem hos såväl hund och katt som smådjur. Liksom vi människor kan djur få många olika problem med ögonen. Några av dem är ögoninfektioner, grå starr (katarakt), grön starr (glaukom), näthinneavlossning, sår på hornhinnan, tumörer och inflammation i bind-, horn- och näthinnan liksom i iris.

Ögon är väldigt känsliga och symtom på ögonproblem ska alltid kollas upp. Känner du dig osäker på vad du ska göra? Hör av dig till oss på 08-80 84 01.

 

Vanliga symtom på ögonirritation hos djur

  • det rinner tårar eller annat sekret från ögat
  • ögat är rött
  • djuret kisar eller håller ögat stängt
  • färgen på ögats yta förändras
  • djuret gnider tassen mot ögat

Undersökning och behandling av ögonproblem hos djur

Veterinären börjar med att prata med dig om djurets eventella tidigare sjukdomar och mediciner. Detta görs för att veterinären ska kunna ta med sig bakgrunden när hon/han börjar titta på djurets nuvarande hälsotillstånd. Veterinären tittar sedan på ögat och dess delar med olika instrument. Vilka instrument och undersökningar som görs beror på problemens karaktär. Yttre delarna av ögat undersöks med spaltlampa. Undersökningen brukar gå snabbt men undersökningstiden påverkas förstås av flera faktorer. Det gör inte ont att undersökas med spaltlampa. Behöver utredningen kompletteras med ögonlysning (även kallat ögonspegling) remitterar vi till ögonspecialist.

Behandlingen beror på vilken diagnos som ställs. Det kan handla om en medicinsk behandling, som ögondroppar eller tabletter, eller kirurgisk behandling. Katarakt (grå starr), felväxande ögonhår eller djupa sår som perforerar hornhinnan är några exempel som kräver kirurgisk behandling.

Stockholms Djurklinik

Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark