AVLIVA HUND, KATT ELLER HUSDJUR

– VI HJÄLPER DITT HUSDJUR I LIVETS SLUTSKEDE

Att förlora en vän är svårt och att ta beslutet om att låta sin vän somna in för gott är sällan lätt. Många frågor dyker upp och här försöker vi ge svar på några av dem.

Vi gör vårt allra bästa för att den svåra stunden ändå ska bli så lugn och fridfull som möjligt.

När du kommer till oss anmäler du dig i receptionen och du kommer att få skriva under ett medgivande till avlivning. Om du inte är ägare till djuret behövs en fullmakt där det framgår att djurägaren godkänner avlivningen. Vi brukar gör klart alla papper och betalningen innan vi börjar ge de första medicinerna. Detta för att du efteråt ska slippa vänta vid receptionen och ordna med det senare, när du är ledsen och troligen bara vill komma iväg för att hantera din sorg på det sätt som känns bäst för dig.

Du och ditt djur får så följa med en sköterska in på ett rum och du kan då ställa ytterligare frågor och få svar på eventuella funderingar. Efter detta kommer ditt djur att få en lugnande spruta som ges i nackskinnet, ungefär som en vanlig vaccination. Efter cirka 15 minuter har ditt djur hunnit bli dåsigt eller somnat till lätt. Därefter får djuret en injektion med en överdos av narkosmedel som i ett första steg orsakar medvetslöshet, och till slut stannar hjärtat. Hela förloppet brukar ske lugnt och stillsamt, men ibland kan det förekomma att djuret suckar efter det att hjärtat har slutat att slå. Det händer inte alltid, men när det sker beror det av att musklerna runt lungorna snabbt får mjölksyra och kramp när blodet slutar cirkulera. En veterinär kommer in och lyssnar på hjärtat för att konstatera att det slutat slå. Efter att din vän har somnat in får du sitta kvar och ta farväl så länge du själv önskar.

Kremering

Efter att djuret har avlidit kommer det att kremeras. Vanlig kremering innebär att ditt djur kremeras tillsammans med andra djur och sedan sprids askan i minneslunden vid Mälardalens Smådjurskrematorium. Separat kremering innebär att ditt djur kremeras för sig och att askan sedan samlas ihop och placeras i en urna som du kan hämta oss hos efter ungefär två veckor.

Trevligt att du valt att kontakta oss

Vi tar inte emot bokningar online, ring oss för rådgivning och bokning!

Stockholms Djurklinik
Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark