KASTRERA KATT

Observera att för tillfället utför vi inga operationer 

Kastrera katt hos Stockholms Djurklinik

Det finns fler fördelar med att kastrera katter än den man först tänker på – att de inte kan reproducera sig. Det finns studier som visar att kastrerade katter lever längre eftersom de lever ett lugnare liv. En kastrerad honkatt slipper livmoderinflammation och minskar risken för juvertumörer. En kastrerad hane blir oftast lugnare och har inget behov av att märka revir. Det finns egentligen bara en nackdel med kastrering och det är den ökade risken för övervikt. Detta kan undvikas genom att maten anpassas och att katten aktiveras.

Funderar du över om du ska kastrera din katt eller inte? Vi hjälper dig att ta beslut utifrån din katts situation och förutsättningar.

 

Kastrering, hankatt

En hankatt blir oftast könsmogen när han är ungefär 8 månader gammal, men generellt rekommenderas att hankatter kastreras när de är c.a 6 månader gamla för att undvika problem med oönskad urinmarkering och andra beteenden som är typiska för hankatter. Det är relativt enkelt ingrepp som utförs av veterinär när katten är sövd och har smärtlindring. Via två snitt i pungen kan testiklarna plockas ut och de blodförsörjande kärlen knyts av. Eftersom snitten är så små kan de läka öppet och behöver alltså inte sys.

Katten ligger kvar på kliniken några timmar efter operationen för övervakning. Den brukar återhämta sig snabbt efter operationen och behöver oftast ingen krage. Om katten vill tvätta sina sår är dock kragen ett måste.

 

Kastrering, honkatt

Honkatter bör vara c.a 6 månader gamla när de kastreras. Tänk dock på att en honkatt i vissa fall kan bli dräktig redan vid 4-5 månaders ålder, därför är det viktigt att hålla henne inomhus och borta från fertila hankatter tills det att hon är kastrerad.  Om din katt träffar en fertil hankatt finns risk för att det blir oplanerade kattungar och det är olämpligt ur hälsosynpunkt för en ung katt och också olagligt att avla på en katt innan hon är minst 10 månader gammal.

Sedan 15/6 2020 finns nya regler från Jordbruksverket att katter som vistas fritt bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt hindrade från att fritt kunna föröka sig. Detta är för att försöka minska antalet hemlösa och förvildade katter. Du har alltså ett ansvar som kattägare att se till att din katt inte förökar sig oönskat om den rör sig utomhus.

Honkattens kastrering är mer komplicerad än hankattens eftersom veterinären avlägsnar både livmoder och äggstockar. För att komma åt dessa måste buken öppnas. Såret sys igen med stygn som går bort av sig själva. Katten får ligga kvar hos oss några timmar efter operationen för övervakning innan det är dags att gå hem.

Katten vill slicka på operationssåret och behöver därför ha krage eller kroppsstrumpa under läkningstiden. För att undvika svullnad och bråck är det viktigt att hon stannar inomhus. De första dagarna efter kastreringen ska katten äta smärtstillande och antiinflammatorisk medicin som vi skriver ut.

Stockholms Djurklinik

Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark