”Mitt självförtroende har växt under min tid på Stockholms Djurklinik”

Noggrann, arbetsam och empatisk. Veterinären Kira Underbjerg har snabbt blivit omtyckt av såväl patienter som kollegor på Stockholms Djurklinik. Strax innan hon började hos oss sökte hon en doktorandtjänst vid Lunds universitet. För ett tag sen kom beskedet – antagen! Förstås. Det här är ett once-in-a-lifetime-opportunity” som Kira måste ta. Vi vill passa på att tacka så mycket för den här tiden – vi kommer att sakna dig här på kliniken. Lycka till i Lund! Och du? Du är alltid välkommen tillbaka till oss!

Efter veterinärstudier i Köpenhamn, USA och Australien lockade den svenska veterinärvården Kira. Flyttlasset gick till Stockholm och Kira skrev anställningsavtal med ett av stans största djursjukhus. Den nya arbetsplatsen bjöd på spännande utmaningar och trevliga kollegor, men också ett hektiskt schema med korta patienttider och få möjligheter att bolla med kollegor innan viktiga beslut skulle tas. Vissa trivs med det, andra inte. Kira längtade till en arbetsplats i ett mindre format och sökte sig till Stockholms Djurklinik.

– När jag pratade med Mia första gången kände jag att det var helt rätt ställe för mig. Det är det, mitt självförtroende har växt under min tid här och det är kul att gå till jobbet. Här får jag använda hela min potential och har hela tiden stödet av kollegor och närvarande chefer, säger hon.

Med patienten i fokus

Kira uppskattar att respekten för patientens situation får styra på Stockholms Djurklinik.

– Det känns bra att det är korta väntetider och tid för patienterna. Jag har tid att förklara, svara på frågor och ofta hinna med att rapportera provsvar och vad de innebär på plats för att sedan komma överens med djurägaren om hur vi ska gå vidare. Jag kan också påverka schemaläggningen för att upplägget av patienter blir så smidigt som möjligt för alla inblandade.

Kira har många nöjda patienter. Två av dem är Malin Reinhold och podengon Cocos.

– Kira hanterade Cocos så mjukt. Cocos är en omplaceringshund som inte alltid är så lätt att ha att göra med. Våra tandborstningar är en kamp, men Kira kunde undersöka Cocos utan problem och till och med titta i munnen. Cocos var helt avslappnad, berättar Malin.

Utvecklingsmöjligheter och samarbete

På Stockholms Djurklinik strävar vi efter att anpassa arbetsplatsen efter de anställda. För Kiras del har det bland annat inneburit att få möjlighet att ägna mer tid åt kirurgi – ett område som hon vill utvecklas inom.

– Jag har verkligen sett fram emot att få träna trots att jag är relativt nyexaminerad, säger Kira, som också lyfter ledningens och kollegornas ambitioner som en av de främsta anledningarna till att hon trivs så bra på arbetsplatsen.

– Trots att vi arbetar på en liten klinik som inte har alla resurser som ett djursjukhus har finns hela tiden viljan att jobba tillsammans och lösa saker. När vi får in akutfall strukturerar vi om och samarbetar, det är tufft men det fungerar.

Styr kursen mot Lunds universitet

Nu går Kira vidare mot nya äventyr. Under fyra år ska hon ägna sig åt forskning, närmare bestämt gåtan om varför prostatacancer har en benägenhet att sprida sig till skelettet. Det blir Lunds universitet som får äran att ta emot Kira. Återigen – vi kommer att sakna dig. Kör så det ryker i Lund!

Foto: Linnea Sjögren

 

Extraläsning: Kira om…

 

…varför hon sökte sig till veterinäryrket

– Det var faktiskt av en slump. Ingen flickdröm, alltså. Jag hade läst molekylärbiologi, men ville jobba med något lite mer praktiskt. Dessutom föredrar jag att jobba med djur framför människor. Det var min syster som föreslog att jag skulle bli veterinär, så jag kollade upp det och tyckte det lät roligt. Från första dagen på utbildningen visste jag att jag var hamnat på rätt plats.

 

…olikheter i svensk och dansk sjukvård

– Det är fascinerande vad olika kulturer styr djurvården. Evidens går givetvis alltid först, men valet av de svenska och veterinärernas behandling kan skilja där vetenskapen inte är entydig. Djursjukhusen i Danmark är generellt mindre och har inte lika många specialister. Stockholms djurklinik är en liten klinik i Sverige, men nog betraktas som mellanstor i Danmark.

Djur har högre status i Sverige än i Danmark och för de flesta svenskar är det en självklarhet att försäkra djuren och göra allt för att göra det sjuka djuret friskt, trots kostnader. Men, i Danmark, och många andra länder, går man på årliga hälsokontroller med sina djur i mycket högre utsträckning än i Sverige. När djuret blir sjukt är går man inte alltid vidare med behandling som kräver mer avancerad utrustning eller stora operationer.