Fy katten för fyrverkerier

Inget påsk-, valborgs- eller nyårsfirande är komplett utan fyrverkerier, menar många. Men för de flesta djur är fyrverkerier allt annat än fest. Det faktum att katter inte ger uttryck för rädslan på samma sätt som hundar tolkas ofta som att de är okej med höga ljud och starkt, flimrande ljus. Men trots att katter sällan gör något större väsen av sig kan de uppleva fyrverkerier som ett direkt hot. Här tipsar vi om hur ni kan förbereda er inför de fyrverkerifyllda högtiderna.

Minska kattens fyrverkerirädsla 

Det finns en hel del som du kan göra för att göra högtiderna lugnare för din katt. Kombinationen av kosttillskott, feromoner och ett fyrverkerisäkrat hem skapar bästa möjliga förutsättningar för ett lugnt firande. Det är viktigt att tänka på att alla djur är individer som fungerar olika. Det gäller att hitta rätt lösningar för just ditt djur.

 

Kosttillskott och feromoner för katt

Feliway är en feromonlösning som kan bidra till lugn och trygghet. Preparatet finns som både spray och doftavgivare. Feliway kan minska stress och ge katten ett ökat välmående. Preparatet kan även användas under andra perioder av förändringar, som katter inte brukar vara särskilt förtjusta i.

Kosttillskottet Zylkène innehåller protein som framställs ur komjölk. Proteinet framkallar välbefinnandehormonet oxytocin som kan ha en rogivande och avslappnande effekt på katter.

 

Fyrverkerisäkra hemmet

Stäng fönster och kattlucka. När katten är rädd finns risken att den springer iväg. Se till att alla fönster är stängda och lås kattluckan. Fyrverkerifyllda högtider får även utekatten fira inne. På så vis riskerar den inte att råka illa ut.

Skapa platser att dra sig tillbaks på. Katter springer ofta undan när de blir rädda. Låt katten gömma sig om den vill det. Se till att den har olika platser med filtar och bäddar där den har möjlighet att gömma sig. Foder, vatten och kattlåda ska finnas i närheten.

Låt ljudet av fyrverkerierna konkurreras ut av tv:n, radion eller musik. Dra för gardiner för att stänga ute ljussken och reducera ljudstyrkan.

Finns där för din katt och ta det lugnt. Lämna inte katten och var en ledare. Behåll lugnet och visa med ditt beteende att fyrverkerier inte är något farligt.

Var uppmärksam på om katten inte äter eller dricker

Katter snabbt får allvarliga inre skador om de är helt utan mat och vatten under några dygn. Kontakta veterinär om katten inte äter eller dricker på ett dygn. Kontakta veterinär tidigare om du märker att den inte mår bra.

 

Från oss alla till er alla – ett lugnt och rofyllt firande!

Foto: Eivor Rasehorn