Foto: Jennika Berglund

Misstänker du att din katt har diabetes? Då är det viktigt att du tar kontakt med veterinär så fort som möjligt för att katten inte ska bli sämre. Vi på Stockholms Djurklinik finns alltid här för dig och din katt, hela vägen från utredning till behandling. Tänk på att många katter kan bli symptomfria eller tillfriskna från sin diabetes med rätt behandling.

Katter och diabetes

Övervikt är den främsta orsaken till att allt fler katter insjuknar i diabetes. Det gäller att sjukdomen upptäcks i tid – med rätt behandling kan katten må bra igen och i vissa fall även tillfriskna från sjukdomen.

 

Diabetes typ 2 hos katter

Diabetes är en hormonell sjukdom som både djur och människor kan insjukna i. Sjukdomen finns i två former – diabetes typ 2 och immunorsakad diabetes. Den förstnämnda är vanligast och den sjukdom som vi fokuserar på i denna artikel. Diabetes typ 2 beror på otillräcklig insulinproduktion och insulinresistens. Insulinet är en förutsättning för att blodsockret inte ska stiga eller sjunka för kraftigt.

Vilka katter är i riskzonen för diabetes?

Störst risk att drabbas av diabetes har överviktiga katter.

Behöver din katt gå ner i vikt? Tänk på att en katt inte mår bra av snabb viktnedgång eller svält – det kan skada kattens lever och i värsta fall leda till döden Det finns speciella dietfoder med låg halt av kolhydrater. Vi guidar dig gärna rätt till det foder som passar just din katt bäst.

Inaktivitet, som ofta går hand i hand med övervikten, är ytterligare en orsak till diabetes. Det finns en studie från SLU som visar att innekatter löper större risk att drabbas av sjukdomen. Kortison och p-piller är ytterligare riskfaktorer. Hos vissa kattraser beror diabetes på ärftliga orsaker.

Sjukdomar som kan leda till diabetes hos katt:

 

  • Akromegali
  • Cushings sjukdom
  • Bukspottskörtelinflammation
  • Hypertyreos
  • Inflammationer och infektioner, t ex FORL, idiopatisk cystit och artros

Symptom på diabetes hos katt

Typiska symptom på diabetes är att katten dricker och kissar mer.

– Trots att katten kan vara hungrigare och äta mer än vanligt går den ändå ner i vikt, berättar chefsveterinär Åsa Mari Adler.

Muskelförtvining, uttorkning, kräkning, diarré och glanslös päls kan också förekomma. Ibland klarar katten inte längre av att hoppa som tidigare och går på hasorna.

Hur upptäcks diabetes hos katt?

På Stockholms Djurklinik ställer vi diagnos genom att ta blod- och urinprov.

– Vid diabetes visar urinprovet på att det finns socker i urinen och blodprovet visar på förhöjt glukosvärde. Eftersom stressade katter kan få högt blodsocker tar vi också ett blodprov för att se hur blodsockervärdet har sett ut några veckor tillbaks i tiden, säger Åsa Mari Adler.

Sist, men inte minst, tas kompletterande prover för att utesluta andra sjukdomar.

 

Håll kattens diabetes i schack

Diabetesbehandlingen går ut på att att upprätthålla en normal blodglukosnivå. Medan en del katter behöver livslång diabetesbehandling kan andra bli bra efter några månader. Behandlingen består av flera delar.

 

Diabeteskattens medicinska behandling

Den medicinska behandlingen utgörs av insulintillförsel. Bäst resultat uppnås om katten ges insulin i injektionsform på regelbundna tider, en eller två gånger om dagen. Under introduktionsperioden krävs regelbundna blodprover för att hitta rätt dos. Injektionerna utförs hemma och det brukar inte vara svårt att lära sig injektionstekniken – vi hjälper dig gärna!

 

Kosten – en viktig del i kattens diabetesbehandling

Diabeteskattens kostbehandling, med anpassat foder med lågt kolhydratinnehåll och mycket protein, är en förutsättning för bra resultat. Det finns en rad olika diabetesfoder – Royal Canins Diabetic, Specifics Adult och Hills m/d Feline är bara några exempel. Vänd dig gärna till oss om du har funderingar kring diabetesfoder, vi har personal som har specifik kompetens kring det.

Byt ut få och stora portioner mot mindre portioner som serveras flera gånger under dagen – det gör att din katt mår bättre.

Den viktiga motionen

Det krävs inte mycket för att påverka kattens blodsockervärde i positiv riktning. Endast tio minuter motion om dagen kan göra skillnad. Hitta den motion som gör din katt glad. Låt den gå på jakt efter sin mat eller solkatter och leka med leksaker. Rör er tillsammans – det gör inte bara att ni mår bättre – ni har kul tillsammans också.

 

Kan katten tillfriskna från diabetes?

Det händer att katter tillfrisknar från diabetes efter några månaders behandling. Då beror det på att man har kommit tillrätta med övervikt, felaktig kost eller en bakomliggande sjukdom som exempelvis pankreatit eller en autoimmun sjukdom.

En stor del av katterna slipper insulinbehandlingen, tillfälligt eller för gott. När bukspottskörteln får hjälp på traven av insulinbehandlingen kan den vila upp sig och, om det finns arbetsdugliga celler kvar, orka börja producera insulin igen.

Att förebygga diabetes hos katt

Det finns mycket att göra för att undvika att din katt ska få diabetes. Se till att din katt…

  • är i god form
  • rör på sig varje dag
  • äter lagom