Feelgood-läsning! Triggervarning: cute overload. Missa in Bengalfrossan längst ner på sidan.

Jax och hans vänner

I casa Lundström har katterna en självklar plats. ”Det ska vara lite klös i tillvaron”, menar crazy catladyn, bengaluppfödaren och narkossköterskan Jennika Lundström. Sedan sonen Jax kom till världen för tio månader sedan tar hittekatten Castor rollen som beskyddare på största allvar. Den blyga bengal-damen Mona-Lisa betraktar minimänniskan på håll och låter honom tålmodigt träna ”klappa fint” medan livsnjuterskan Cleo tar för sig av bebismyset.

Det är något visst att växa upp med djur. Tanken på våra gamla vapendragare som fanns där under uppväxten värmer i bröstet än idag. Trygghet. Värme. Gemenskap. Ansvar. Kärlek. Det är inte för inte som familjens djur alltid nämns när barnen listar sina viktigaste relationer. Djuret är en vän för livet. Vi glömmer aldrig.

För Jennika Lundström, vars bror var allergisk, började allt med kloka grannkatten Pyret.
– Pyret var en speciell fröken. Jag satt i timmar med henne och hennes kattungar, gick ofta över för att hälsa på och plingade på dörren när hon ville in, berättar Jennika, som varvade katthänget med att plöja tusentals sidor kattlitteratur.

Hon minns bandet som utvecklades mellan henne och Pyret med värme och fascineras av katternas personligheter och starka vilja. Och av varför de gör som de gör. Som när Pyret helt sonika bestämde sig för att flytta när ägarna skaffade ytterligare en katt.

Jennika blev kattägare så fort hon flyttade hemifrån och när sonen Jax kom till världen var det aldrig någon tvekan om att han  skulle få växa upp omgiven av pälsklingarna.
– Jax och katterna är ju mina stora kärlekar i livet, säger hon och tillägger snabbt (och med glimten i ögat) att sambon förstås också är med på ett hörn.

Jax, blyga Mona-Lisa, gosiga Cleo och Castor beskyddaren

Så stora kärlekar kan bara bli ännu mer kärlek. Och det har det. Kärleken yttrar sig på olika sätt och Jax har en alldeles speciell relation till var och en av katterna Mona-Lisa, Cleo och Castor.

Jax älskar sina katter, att upptäcka världen tillsammans med dem och att tröstas av dem när livet är tufft.
– När hans matallergi och magont är som värst är det bara katterna som kan trösta.

Snöbengalen Mona-Lisa har en blyg och tillbakadragen personlighet och har mest fascinerats av Jax på avstånd. Nu låter hon honom tålmodigt träna ”klappa fint”.

Cleo är lektanten som aldrig tröttnar på att lira boll med Jax. När det är dags för blöjbyte lämnar Cleo sin puff på tvättmaskinen (superbra utsikt därifrån) och tar plats på skötbordet för att ta för sig av goset som bara en 10-månaders Jax kan bjuda på. När det är dags för middagsluren är det bara att passa på att gosa ner sig under täcket med matte och lillen. Det kräver sin insats – att öppna den stängda sovrumsdörren.
– Inga stängda dörrar kan hålla en bengal borta, skrattar Jennika.

När Jax kom hem från BB gav stora och snälla Castor, som Jennika räddade från avlivning när han var 5 veckor, nykomlingen en välkomnande ”headbump”. Det yttersta godkännandet. Sedan dess är Castor Jax självutnämnda beskyddare, något som bland annat innebär att han tidigare nafsade Jennika och sambon Danne i vaderna när Jax skrek. När Jax tycker att det är dags att gå upp ur badet ska det ske direkt. För att budskapet verkligen ska gå fram kan man hojta till lite extra. Vid ett tillfälle ryckte Castor ut och kastade sig ner i badkaret för att ”rädda” sin skrikande människokompis. Är det allvar så är det.

Klart Jax ”tappar” några skinkbitar till Castor vid melliset. Äntligen någon som fattar, menar Castor som tycker att det där med diet är ett tämligen larvigt påfund. Han är ju bara en lagom rund man i sina bästa år.

 Extra allt och klös i tillvaron

Katternas katter, det är bengaler, menar Jennika, som är föräldraledig från jobbet som narkossköterska på Stockholms Djurklinik.
– Bengaler är envisa, smarta och så tydliga i sitt språk. De är extra allt, mer katt. Bengaler ger lite klös i tillvaron. De är extremt sociala katter om man ser till att hänga med på deras energinivå.

Jungle’s bengaler 

Lite klös i tillvaron blir emellanåt ännu mer klös i tillvaron. Sedan 2014 föder familjen upp bengaler, något som engagerar alla familjemedlemmar – Jennika, Danne, 14-åriga William och 18-åriga Nicole.
– Ingen tycker att det är tråkigt med kattungar. Vi har bland annat varit med om att mata en kattunge med nappflaska från födseln och då satt upp ett schema så att hela familjen hjälper till. Det är precis som att ta hand om ett litet barn.

Castor är förstås också med och tar sitt uppdrag på största allvar.
– Castor är med vid förlossningen, tvättar, lugnar och ”håller tass”, berättar Jennika.

När ungarna har kommit har Castor fullt upp.
– Han håller sig sysselsatt. Han tar hand om ungarna, bär dem, leker med dem och tar också rollen som farbror polis när det behövs. Kattmamman litar på honom och ropar när hon behöver förstärkning. En gång hade vi en kull med trillingar. Mamman tröttnade lite på dem och lämnade över ansvaret till Castor, som gick in i rollen med största allvar, till den grad att han fick en urinvägsinfektion till följd av stressen.

Det kostar att ligga på topp.

Utökning i bengaldjungeln 

Om allt går enligt planerna är det inte Jax som är yngst i familjen längre efter sommaren. Då är det nämligen dags för Castor att klä sig i doula- och pappakostymen ytterligare en gång. Vi kommer givetvis att hålla er uppdaterade. När katterna hittat nya ägare brukar de komma till Stockholms Djurklinik när det är dags för veterinärbesök.

– Det är alltid ett kärt återseende, säger Jennika.

 

 


 

För mera klös 

Kolla in Jungle’s Bengalers….


Bengalfrossa

Foto: Jennikas privata bilder.