Om hundar, övervikt och bantning

Det här med hundars mat och vikt är inte helt enkelt att sätta sig in i. Betydligt enklare blir det när man får tydliga jämförelser. Visste du till exempel att 400 grams övervikt för en chihuahua motsvarar 11 kilos övervikt för en människa?

I dagsläget är en stor del av landets hundar överviktiga. Hur har det blivit så? Rent teoretiskt vet vi alla. Viktuppgång, vikthållning och viktminskning med för den delen, är enkel matematik. Det handlar om energiintag och energiförbrukning. Om man äter mer än vad man gör av med lagras överskottet som fett. Äter man mindre än energibehovet går man ner i vikt. Det är principen om energi in och energi ut som gäller.

Hundens övervikt – inte sällan ett resultat av omtanke

Av någon anledning är det lite lättare att gå upp i vikt än ner, det gäller ju oss människor också. Vi äter lite extra här och där, fredagsmyset blir helgmys som pågår till tisdag och rör oss mindre. Plötsligt sitter extrakilona där de sitter.

De flesta mattar och hussar ser inte att deras hund har blivit överviktig. När gram och kilon smyger sig på kan viktblindheten slå till. Hundarnas övervikt är till stor del ett resultat av ”men det är klart att hon ska ha en godbit, hon var ju så duktig”, ”han kan få resterna, han ser ju så hungrig ut”, ”de älskar ju kakor, du ser hur glada de blir när de får”. Ren kärlek och omtanke, alltså. Majoriten av oss hundägare vill vår hund väl – att den ska få vara frisk, lycklig och ha bästa möjliga livskvalitet.

Varför det där lilla extra ger hunden extrakilon

Godbitarna man har en förmåga att sticka till sin hund är ett kapitel för sig. De brukar innehålla enormt mycket energi. Ett exempel? Vi kan ta flera! Hills har gjort bra exempel där de utgår från en 15 kilos hund och en människa med genomsnittsvikt. Det visar sig bland annat att hundens 28 gram ost (ca 3 ostskivor eller 1 ½ Babybel) motsvarar en hamburgare för människa. 2 salamiskivor som samma hund slukar i ett nafs motsvarar fyra kakor för människan. Hundens tuggpinne från livsmedelsbutiken motsvarar 1 chokladbit för människan.

Bild: Hills

 

Royal Canin har gjort liknande exempel och kommit fram till att 1 pepparkaka till hunden är ½ kanelbulle för människan, 1 varmkorv eller ett torkat grisöra till hunden motsvarar 2 kanelbullar för människan och 1 16 cm råhudsben motsvarar 4 kanelbullar.

Hundens övervikt handlar ofta även om att hundarna får för mycket mat vid de fasta måltiderna (det behöver inte vara mycket extra för att det ska leda till övervikt på sikt). Det gäller att hitta den mängd foder som fungerar för vikthållningen.

 

Risker med hundens övervikt 

Konsekvenserna av hundens övervikt liknar i mångt och mycket människans. Det blir tyngre att röra sig, svårare att andas och livskvaliteten är inte vad den skulle kunna vara.

 

Övervikt kan också leda till…

  • diabetes
  • ledproblem
  • ökad risk för kortare livslängd

Hur vet man om hunden väger för mycket?

Det finns många olika sätt att ta reda på om hunden är överviktig. Vågen talar givetvis sitt tydliga språk, men minst lika talande är det att titta och känna på hunden. Revbenen ska kännas men inte synas. Hunden ska ha en mer eller mindre definierad midja där revbenen slutar.

 

Att banta: Individuellt upplägg förenklar hundens viktnedgång

Att banta hunden kan låta drastiskt, men vägen till hundens viktnedgång behöver inte vara plågsam. Det är klart att det tar ett tag innan man har kommit in i nya vanor, men med rätt upplägg och stöd går det. Vi alla är individer med olika utgångslägen och livsstil. En anpassad plan som fungerar med livspusslet är en förutsättning för en lyckad viktnedgång. Kom ihåg att det handlar om att hunden ska må bra. Se till att ha en strategi när ledsna hundögon tittar på dig vid middagsbordet.

Behöver din hund gå ner i vikt? Då ska du…

  • ge hunden en väl sammansatt och näringsrik kost i anpassad mängd
  • belöna hunden med en del av dagsransonen eller morötter och gurka
  • se till att hunden får röra på sig tillräckligt mycket
När viktnedgången väl är ett faktum kommer den riktiga aha-upplevelsen – det är då all fakta kokas ner till verklighet. Plötsligt är hunden mer aktiv och verkar gladare. Det är enklare att röra sig och livet är lite extra kul. Bonus som märks på längre sikt är mindre risk för hälsoproblem och ökade chanser till längre livslängd.

Foto: Linnea Sjögren