Foto: Linnea Sjögren

 

Hundar och fyrverkerier

Valborg, påsk och nyår är högtider som förknippas med fest och glädje. Men det är inte alla som uppskattar firandet. Fyrverkerier gör tillvaron till en mardröm för alldeles för många hundar. I värsta fall håller rädslan i sig långt efter firandet och minsta smäll drar igång nya skräckupplevelser. Här ger vi tips som gör tillvaron enklare för skotträdda hundar.

 

Ta tillbaks kontrollen och börja i tid

Det är viktigt att tänka på att alla djur är individer som fungerar olika. Det gäller att hitta rätt lösningar för just ditt djur. Ett råd som gäller alla är att ta tag i rädslan direkt. Risken finns att rädslorna intensifieras med tiden. I grund och botten handlar rädsla om en upplevelse av att förlora kontrollen. Träningen handlar därför om att få djuret att känna att det har kontroll. När det kommer till rädsla för fyrverkerier kan du jobba med hundens ljudsjälvkänsla. Skapa positiva associationer till ljud, gärna redan när hunden är liten. Hunden kan få välta torn, skramla med skedar i matskålen och leka skrammellekar.

När rädslan har inträtt kan hunden inte ta till sig träningen. Det gäller med andra ord att jobba tillsammans under lugna omständigheter.

 

Feromoner, kosttillskott och tryck 

I Stockholms Djurkliniks sortiment finns vanligtvis Adaptil, Zylkène och Thundershirt. Produkterna kan användas tillsammans eftersom de verkar på olika sätt. Kombinationen kan ge en ökad effekt.

För hundar med riktigt svår rädsla kan Sileo skrivas ut.

DAP/Adaptil – feromoner som lugnar ditt djur under fyrverkeritider

Receptfria Adaptil (hette tidigare DAP) sprider rogivande feromoner som kan lugna hunden. Adaptil fungerar inte på alla hundar, men många blir hjälpta. Toleransnivån höjs utan att hunden blir påverkad. Adaptil finns i olika former, som doftavgivare, sprayer och halsband. Halsbandet är bra för hundar eftersom det bärs även under promenader. Starta med Adaptil några veckor innan högtiden.

 

Zylkène och Calmex – kosttillskott som dämpar hundens rädslor

Kosttillskotten Zylkène och Calmex verkar avslappnande utan att hunden blir dåsig och är ett bra komplement till Adaptil. Zylkène bygger på ämnen som framkallar välbefinnandehormonet oxytocin. Calmex innehåller ångestdämpande tryptofan och ger effekt redan efter 30-60 minuter. Effekten varar i ungefär 6 timmar.

Börja med Zylkène samtidigt som ni börjar med Adaptil. Calmex ges samma dag som förväntad rädsla.

 

Thundershirt – tryckväst som minskar rädslan för fyrverkerier

Tryck verkar stress- och ångestdämpande, både på djur och människor. Thundershirt är en lugnande tryckväst för hund. Genom ett konstant tryck på hundens kropp ger den en känsla av trygghet och lugn.

Thundershirt är en väl värd investering. Den kan användas i alla sammanhang som kan göra hunden orolig, exempelvis på resor, inskolning på hunddagis och i samband med omplaceringar.

 

Stress- och ångestdämpande tryck används också i Tellington TTouch-metoden, som går ut på att linda hunden.

Prova Thundershirt och TTouch-metoden innan faran dyker upp. På så vis kan hunden få bekanta sig med det nya i lugn och ro och behöver inte koppla ihop det med någonting negativt.

 

Sileo och andra receptbelagda medel

Läkemedel på recept ges endast vid behov, om inget annat hjälper. Det gäller att börja dosera i tid för att se vad och hur mycket hunden behöver. Läkemedel som används för att dämpa rädslor fungerar bäst om det ges innan rädslan har inträtt hos djuret.

 

Med hänvisning till Sveriges Veterinärsällskaps rekommendationer sker eventuell förskrivning endast efter undersökning av hunden.
– Vi undersöker djuret och lyssnar på hjärta och lungor. Eftersom flera mediciner av den här sorten kan påverka cirkulationen är det viktigt att veta att hjärta och lungor är friska innan vi skriver ut recept, säger chefsveterinär Åsa Mari Adler.

 


 

Så vinner du och din hund över fyrverkerierna

Det finns en hel del att göra för att ta kontroll över fyrverkeritäta högtider. Här ger vi tips på sådant ni kan börja jobba på i förväg och insatser på dagen D.

 

Ljudträning – en förebyggande insats mot hundens fyrverkerirädsla

Ljudträning är en förebyggande och effektiv insats som ger ett varaktigt resultat. Ljudträning kan förebygga rädsla för höga ljud och även hjälpa redan skotträdda hundar. Börja träna i god tid innan högtiden och fokusera på positiv förstärkning för att hjälpa hunden att närma sig sin rädsla för fyrverkerier.

Adaptil har ett kostnadsfritt träningsupplägg för ljudträning. Användning av Adaptil eller Zylkène kan underlätta träningen.

Behåll lugnet

Det är lätt att hundens oro smittar av sig på en själv. Var beredd på det för att kunna behålla lugnet och leda hunden genom de högljudda högtiderna. Låtsas inte om smällarna och ägna er åt aktiviteter som kan få tankarna på annat håll.


Skapa en fyrverkerifri zon

Bygg en koja – ett mysigt ställe som känns tryggt. Med tak och filtar på sidorna skapas ett kryp-in som stänger ute ljus och dämpar ljud från fyrverkerierna utanför. En transportbur fungerar alldeles utmärkt. Här kan hunden koppla av. Eller, välj ett bra rum att vistas i. Badrummet och källaren brukar vara bra platser. Se till att hunden har tillgång till mat och vatten. Ett riktigt gott ben kan distrahera.

 

Distrahera med ljud

Tv, film, musik, radio – allt som kan konkurrera ut fyrverkerierna är bra. Låt ljuden vara på dygnet runt. Ljud som kallas för vitt brus/white noise, brukar effektivt kunna blockera ljudet av fyrverkerier. Vitt brus hittar du bland annat på Spotify.

 

Välkänd miljö

När det smäller och blixtrar är det skönt att något är konstant. Låt hunden omge sig med bekanta föremål – sin bädd, filt, sina leksaker etc.

 

Var tillsammans

Vik inte från din bästa väns sida under fyrverkeritäta högtider. Man vill inte vara ensam när man är rädd. Går hunden undan och vill vara ensam får den förstås vara det.

 

Bjud in en hundkompis

Har ni en lugn hundkompis som inte är rädd för fyrverkerier? Bjud över! Lugnet från en trygg kompis har en tendens att spilla över på en själv.

 

Längre morgonrastning och kortare på eftermiddag/kväll

Rasta hunden tidigt, innan fyrverkerierna har satt igång. Då funkar det med en snabb rastning utanför dörren eftermiddag och kväll.

 

Se till att hålla hunden kopplad under promenaderna så att den inte rymmer om det plötsligt smäller till. Rasta gärna den rädda hunden på lugnare platser om möjligt. Använd rymningssäkert halsband och dubbla koppel för att undvika att hunden sliter sig och springer iväg.

 

Dämpa ljudet av fyrverkerier med hjälp av bomull

Bomull i hundens öron fungerar ljuddämpande. Träna en tid innan högtiden så att hunden är van vid det.

 

 

Chefsveterinär Åsa Mari Adler tipsar

Vår förra hund Smilla var väldigt rädd för fyrverkerier. En nyårsafton firade vi på Clarion Hotel Arlanda Airport. I och med att det råder fyrverkeriförbud  på flygplatser är det en perfekt plats att vara på under fyrverkeritider. Det var en av de bästa nyårsaftnar vi haft!

Från oss alla till er alla – ett lugnt och rofyllt firande!