Foto: Linnea Sjögren

Hundar och choklad 

Tyvärr kan våra fyrfota familjemedlemmar gladeligen smaska i sig choklad trots att det är giftigt för dem. Och snabbt går det – man häpnar över hur mycket choklad en hund lyckas få i sig under ett obevakat ögonblick. Aladdinasken eller chokladkakan slukas som om det inte fanns någon morgondag.

 

Chokladförgiftning är en av de vanligaste förgiftningarna bland hundar. På Stockholms Djurklinik får vi regelbundet samtal från hussar och mattar som har hittat sin hund bredvid en länsad chokladkartong eller ett vältuggat omslagspapper som är det enda som finns kvar av chokladkakan som skulle avnjutas till kvällen. En extra peak är det förstås under storhelgerna när godsaker står framme mest hela tiden.


Hur vet jag om min hund har blivit chokladförgiftad?

Ungefär 4-24 timmar efter att hunden har ätit choklad brukar symtom på eventuell chokladförgiftning uppstå.
– Hunden kan kräkas, få ont i magen, dricka mycket, kissa oftare, dregla och skaka. Oro, hyperaktivitet, irritation och hjärtklappning är ytterligare symptom på chokladförgiftning, berättar chefsveterinär Åsa Mari Adler.


Hur mycket choklad är farligt för min hund?

Det är ämnet teobromin, som finns i kakao, som är boven i dramat när det kommer till chokladförgiftning hos hundar. Eftersom mängden teobromin inte är densamma i alla kakaobönor är det svårt att göra en exakt uträkning av hur mycket teobromin som hunden har fått i sig. Dessutom varierar mängden kakao ordentligt i choklad. Medan vit choklad innehåller minimalt med kakao eller ingen alls, innehåller mjölkchoklad runt 2 mg teobromin/g choklad. Mörk choklad innehåller hela 5-15 mg teobromin/g choklad. Mer än 20 mg teobromin per kg kroppsvikt kan ge upphov till förgiftning. När dosen uppkommer till 100-200 mg/kg hund är den dödlig.

Hur behandlas en chokladförgiftad hund?

En hund som har ätit choklad och fått symtom på chokladförgiftning behöver veterinärvård snabbt. Först och främst behöver hunden kräkas upp så mycket choklad som möjligt. De första ca 1-3 timmarna efter att hunden har ätit choklad kan man ge hunden kräkmedel i injektionsform. Försök aldrig att framkalla kräkning hos hunden på egen hand då det kan orsaka skador! För att det teobromin som hunnit ut i tarmen inte ska tas upp av blodcirkulationen ges aktivt kol som gör att chokladen blir kvar i tarmen och bajsas ut.
– Om hunden visar allvarliga tecken på förgiftning eller det har gått så lång tid efter att hunden ätit chokladen att det inte är möjligt att kräkas bort chokladen och dosen är hög måste hunden skrivas in på djursjukhus för vidare behandling, säger Åsa Mari.

 

Behandlas hunden inom några timmar efter att den ätit choklad brukar hunden inte visa tecken på förgiftning och bli helt återställd. Har allvarliga symptom såsom kräkning, skakningar och hjärtpåverkan inträtt ser prognosen sämre ut och hunden behöver skrivas in på djursjukhus för vård. I de flesta fall återhämtar sig hunden helt även vid allvarlig förgiftning, men dödsfall kan inträffa.

 

Inte bara hundar är känsliga för choklad. Även katter, hästar, möss och papegojor kan bli förgiftade av teobromin. Ta gärna del av Giftinformationscentralens register Farligt för djur.

 

Har din hund ätit choklad? 

Ring veterinär för att vara på den säkra sidan. Oss når du på 08-80 84 01. Stockholms Djurklinik ligger bra till oavsett om du kommer med bil, tvärbanan, Nockebybanan, buss eller t-bana, något som kan kännas skönt när det är bråttom. Vi brukar hänvisa till djursjukhus, som exempelvis Anicura Djursjukhuset Albano eller Anicura Djursjukhuset Bagarmossen, när vi inte har öppet.

 

När du ringer in underlättar det om du kan uppge din hunds vikt,  vilken sorts choklad den har fått i sig och ungefär hur mycket samt vid vilken tidpunkt hunden fick i sig chokladen.