AVLIVNING

– VI HJÄLPER DIN KATT I LIVETS SLUTSKEDE

Beslutet om avlivning är svårt, något av det svåraste som en djurägare kan ställas inför. Du kan alltid prata med oss om du känner dig tveksam kring det svåra beslutet. Vi vet vilken jobbig situation du befinner dig i och kan göra en bedömning om vad som är bäst för din katt. Om det visar sig att det är dags att ta farväl av din vän ska du veta att vi gör vårt allra bästa för att den svåra stunden ska bli så lugn och fridfull som möjligt.

 

Hur går det till?

När ni kommer till oss kommer du att få skriva under ett medgivande till avlivning och du behöver ha med dig giltig legitimation. Om du inte är kattens ägare behövs en fullmakt där det framgår att djurägaren godkänner avlivningen. Vi brukar göra klart alla papper och betalning innan vi börjar ge de första medicinerna; det ska du slippa att göra efteråt när du är ledsen och troligen bara vill komma iväg för att hantera din sorg på det sätt som känns bäst för dig.

En del djurägare vill gärna sitta en stund med sin katt innan vi gör något mer och om du har frågor finns det möjlighet att ställa dem, andra föredrar att vi börjar direkt. När du är redo får katten en lugnande spruta i nackskinnet, ungefär som en vanlig vaccination. Efter 10-15 minuter har din katt hunnit bli dåsig eller somnat till lätt och då lägger vi en kanyl i ett av benen. Därefter ger vi en överdos av narkosmedel som orsakar medvetslöshet och slutligen stannar hjärtat. Veterinären kommer att lyssna på hjärtat för att konstatera att det slutat slå. Hela förloppet brukar ske lugnt och stillsamt, men ibland kan det förekomma att katten suckar efter det att hjärtat har slutat att slå. I de fall det sker beror det på att musklerna runt lungorna snabbt får mjölksyra och kramp när blodet slutar cirkulera.

Efter att din vän har somnat in får du sitta kvar och ta farväl så länge du själv önskar.

 

Kremering

Efter avlivningen kremeras kroppen genom vanlig eller separat kremering. Vanlig kremering innebär att kroppen kremeras tillsammans med andra djur och askan sedan sprids i minneslunden vid Mälardalens Smådjurskrematorium. Vid separat kremering kremeras kroppen för sig och askan placeras i en urna som du kan hämta oss hos efter ungefär två veckor.

Kontakta oss

 

Vi svarar så fort vi kan på e-post som skickas via det här formuläret.

 

Ring oss på 08-27 70 07 om...

  • ditt ärende är brådskande
  • du behöver rådgivning
  • du vill boka tid hos oss

Stockholms Kattklinik

Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark