FÄSTINGAR

Fästingar är små otrevliga kryp som tyvärr kan sprida sjukdomar via sina bett. Det bästa sättet att förhindra att din hund eller katt drabbas av fästingburna sjukdomar är att skydda dem från att få fästingar, så kallad fästingprofylax.

Det finns olika mediciner, både receptfria och receptbelagda, som dödar fästingen när den biter sig fast på djuret och då hindras smittöverföringen i de allra flesta fall. Om din hund eller katt får en fästing ska du plocka bort den så snart du hittar den, för att minska risken för eventuell smittöverföring. Risken för att överföra smitta med anaplasma och borrelia ökar om fästingen sitter fast längre tid än 12 – 24 timmar. TBE (Tick Borne Encephalitis = Fästingburen hjärnhinneinflammation) smittar omedelbart vid bett, men sjukdomen är mycket ovanlig hos hund med endast ett fåtal fall i världen.

Det finns ett vaccin mot borrelia för hundar. Tyvärr ger vaccinet inte skydd mot smitta, men minskar risken för att en borreliainfektion ska orsaka allvarliga följdskador på exempelvis njurar. Vi rekommenderar som regel inte denna vaccination, eftersom fästingprofylax är ett effektivare och säkrare sätt att skydda djur mot borrelia. I vissa speciella fall kan dock vaccination vara aktuell.

Trevligt att du valt att kontakta oss

Vi tar inte emot bokningar online, ring oss för rådgivning och bokning!

Stockholms Djurklinik
Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark