BANTNING AV HUND

Hur vet jag om min hund är överviktig och hur bantar jag min hund?
Tyvärr ses en ökning av antalet överviktiga hundar i Sverige. Övervikt sliter på skelett och leder och ökar bland annat risken för diabetes och luftvägsproblem. Övervikt ger faktiskt kortare livslängd både hos hundar och människor. Vissa hundar reglerar själva sin ämnesomsättning och håller sig i bra vikt medan andra lätt blir tjocka. Då hunden är beroende av sin ägare är det upp till husse och matte att se till att hunden inte blir överviktig. För att bedöma hullet på hunden kan man känna längs med revbenen på ömse sidor om bröstkorgen. Revbenen ska kännas lätt men inte synas. Hunden ska också ha en mer eller mindre definierad midja som börjar efter revbenens slut. Vår personal kan hjälpa dig att bedöma din hunds hull och göra upp en bantningsplan.

Om hunden är lätt överviktig kan det räcka med att öka motionen och ta bort godis och extra mat för att få hunden att gå ner i vikt. När målvikten är nådd gäller det att inte falla tillbaka i gamla spår. Hundar som är måttligt till kraftigt överviktiga eller som inte går ner i vikt trots tidigare nämnda metoder, behöver ofta bantas med speciellt bantningsfoder som har ett lägre energiinnehåll och innehåller mer fibrer som ger hunden en mättnadskänsla. Mängden foder per dygn bestäms i samråd med veterinär eller djursjukvårdare. Då sätts även en målvikt upp. För att fodret ska fungera får du inte ge annan mat eller godis. Det går alldeles utmärkt att ta av dagsransonen och ge som belöning vid träning och dylikt. Morötter, gurka och sallad går också bra att ge ibland om hunden inte är så förtjust i sitt foder. Det tar lång tid att banta och för dig som hundägare krävs att du kan stålsätta dig och inte ge hunden något gott när den tigger.

Kom ihåg att bantningen är något som kommer ge en gladare, piggare och friskare hund. Och många hundägare går samtidigt ner i vikt då promenadsträckorna förlängs.

Hur mycket mat ska en vuxen hund ha?
Hur mycket mat en vuxen hund ska ha per dygn beror på hur mycket energi som finns i fodret och hur mycket energi hunden förbrukar per dag. Eftersom olika foder har olika energiinnehåll går det inte att ange någon exakt mängd som alla hundar ska ha. På de flesta foderpåsar finns generella anvisningar som kan vara en bra fingervisning. Det gäller att komma ihåg att energibehovet är individuellt och man får prova sig fram till den bästa mängden för sin hund. Kom ihåg att all mat och godis som passerar hundens läppar innehåller energi. En hund som har lätt att gå upp i vikt bör inte få annan mat än sitt foder, annars blir det svårt att kontrollera energiintaget. En högpresterande hund behöver mer energi än en hund som mest strosar runt i skogen eller ligger i soffan.

Varför ska jag välja ett dyrare hundfoder framför ett billigare?
Lågprisfoder har ofta lägre kvalitet och sämre smältbarhet jämfört med ett högkvalitativt, mer lättsmält och dyrare foder. Om man beräknar kostnaden per måltid blir det som regel billigare med ett ”dyrt” foder. Ordspråket ”du får vad du betalar för” stämmer ofta när det gäller hundfoder.

Kontakta oss

 

Vi svarar så fort vi kan på e-post som skickas via det här formuläret.

 

Ring oss på 08-80 84 01 om...

  • ditt ärende är brådskande
  • du behöver rådgivning
  • du vill boka tid hos oss

Stockholms Djurklinik
Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark